
Selasa ,26/10/2010 – Ahli kanan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC), Ekmeleddin Ihsanoglu berkata, kita mesti mengambil langkah yang lebih berkesan berbanding sekadar kenyataan mengutuk. Tindakan alternatif yang mengambilkira undang-undang antarabangsa mesti diambil untuk menghentikan tragedi kemanusiaan yang disebabkan oleh sekatan Israel di Semenanjung Gaza.
Ihsanoglu berkata pada satu mesyuarat yang diadakan di ibu pejabat OIC di Jeddah pada Ahad; sekatan kejam Israel tersebut telah dilanjutkan dan pencerobohan Israel terhadap 1.7 juta warga Palestin di Gaza bukan sahaja melanggar undang-undang antarabangsa malah bertentangan dengan konsep asas etika kemanusiaan.
Setiausaha Agung itu menyeru sekumpulan pakar perundangan agar membincangkan cara-cara untuk memastikan pengakhiran penjajahan Israel di Gaza dan memberikan cadangan praktikal kepada negara-negara OIC dan pertubuhan awam untuk mengambil langkah yang sewajarnya.
sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : idawati