“Jumaat Marah” :Protes Zionis Tutup Jalan Syuhada

Isnin , 28/02/2011 – Kumpulan pemuda di Hebron menyeru tindakan besar-besaran ke jalan Syuhada, menolak tindakan Zionis menutup pintu masuk warga Palestin ke wilayah itu sejak beberapa tahun lalu.

Kumpulan ini mengajak semua masyarakat, pertubuhan atau yayasan sama ada yang rasmi mahupun swasta untuk bergabung dalam tiga kumpulan protes yang akan dilakukan secara bersama. Kumpulan pertama akan bertolak dari hadapan Masjid Ali Al-Buka di wilayah Syaikh, kedua dari Masjid Al-Ras wilayah Jabir dan ketiga dari masjid Shahabat Rasulullah. Semuanya menuju jalan syuhada.

Usaha ini dinamakan “Jumaat Marah” yang akan diikutserta sejumlah relawan dan tokoh nasional. Mereka menuntut dibuka kembali jalan As-Syuhada bagi warga Palestin yang disekat pemerintah Zionis selepas persitiwa serangan terhadap orang Islam yang sedang shalat di Masjid Al-Ibrahimi Hebron oleh seorang ekstremis Yahudi.

Sejak peristiwa tersebut, pemerintah Zionis menutup pintu masuk ke jalan tersebut bagi semua jenis kenderaan. Mereka hanya mengizinkan pejalan kaki dan dengan pemeriksaan ketatpihak keselamatan. Namun sejak awal intifadah tahun 2000 jalan tersebut ditutup sama sekali bagi seluruh warga Palestin. Hanya beberapa meter saja yang masih boleh dilalui.Iaitu bermula dari pintu masuk Zawiyah hingga jalan Sahlah.

sumber : COMES
penterjemah : osman