Delegasi Perancis melawat Nablus.

Jumaat, 28/04/2006 –

Delegasi dari Perancis yg diwakili oleh beberapa parti politik dan institusi yg simpati dgn nasib masyarakat Palestin melawat Nablus dan berjumpa ketua di Nablus Adli Yaish. Adli Yaish memberi penerangan kepada delegasi tentang penderitaan dan kepayahan masyarakat di sini di bandar ini.


Kedatangan delegasi ini adalah sebahagian daripada lawatan di Palestin untuk menunjukkan sokongan mereka untuk membantu masyarakat Palestin terutama di Nablus ini, yg banyak ditindas oleh Israel.

Adli Yaish memberi penerangan kepada delegasi perihal keadaan di Tebing Barat secara umumnya dan Bandar Nablus secara khususnya.

Sementara itu ketua delegasi Perancis, Mr. John Claude, memberitahu lawatan mereka tiada pakatan untuk bersama tetapi hanya mensasarkan kepada sokongan kepada masyarakat Palestin dan apa yg sepatutnya mereka dpt untuk mencapai kedamaian dan kebebasan.

Delegasi yg turut serta merupakan duta-duta Perancis dan ia adalah tugas mereka yg merupakan perkara yg rakyat Palestin sepatutnya peroleh.

Delegasi itu juga menyokong dan memberi bantuan kepada keluarga dan kanak-kanak Palestin dan bukan tujuan bantuan mereka untuk memberi tekanan kepada Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.