Knesset Juara Membuat Undang-Undang Rasis

Selasa, 26/07/2011 – Persetujuan Rang Undang-Undang pemusnahan muzium-muzium Palestin di Tebing Barat oleh parlimen Israel Knesset, Rabu (21/7) lalu, ke dalam entiti Zionis Israel, bukanlah undang-undang rasis yang pertama dan terakhir dibuat oleh Israel. Demikian ditegaskan anggota Knesset dari parti radikal Israel “National Union”, Ory Ariel.

Sebelumnya juga telah disetujui undang-undang “Pemboikotan” yang menganggap sesiapa sahaja yang mengajak pemboikotan hasil dari penempatan Yahudi bertentangan dengan undang-undang Zionis dan layak untuk dikenakan tindakan. Larangan memberi dana kepada badan-badan yang bertentangan dengan undang-undang ini, di samping undang-undang pengawasan dan pemantauan terhadap badan-badan hak asasi manusia, undang-undang penempatan dan tekanan terhadap para tawanan, pengusiran wakil Arab di parlimen Hanin Zabi dari aktiviti Knesset, undang-undang Nakba dan yang lain-lain lagi.

Ory Ariel mengatakan, undang-undang tersebut bukan yang terakhir. Beliau menegaskan akan bekerjasama dengan kumpulan lain dari anggota Knesset untuk “memanfaatkan majoriti Zionis” dan akan meuluskan undang undang rasis setiap minggu “yang akan dicatat oleh sejarah”, katanya.

sumber : COMES
penterjemah : osman

1 thought on “Knesset Juara Membuat Undang-Undang Rasis

Comments are closed.