Hamas Seru Liga Arab, OIC Lindungi Tempat Suci

Rabu, 27/07/2011 – Hamas telah mengutuk keputusan menindas Israel merobohkan sebuah masjid di kampung Brukin, mengulangi kezaliman yang sama bulan lepas untuk merobohkan sebuah institut pendidikan.

Dalam kenyataan akhbar pada hari Isnin, Hamas berkata bahawa pihak berkuasa penjajah Israel merancang untuk merampas tanah-tanah Palestin yang besar untuk memberi laluan kepada projek penempatan haram.

Hamas berkata bahawa keputusan Israel yang zalim itu mencerminkan dasar perkauman, selain menjadi pelanggaran undang-undang secara terang-terangan ke atas tempat-tempat suci, kebebasan beragama, dan hak rakyat Palestin untuk hidup dengan bebas di atas tanah mereka.

Pergerakan ini menggesa rakyat Palestin untuk berdiri teguh melawan jenayah itu dengan kesabaran dan meningkatkan perjuangan dan bersatu berdasarkan program yang akan melindungi dan mempertahankan hak-hak mereka.

Hamas akhirnya menyeru Liga Arab dan Pertubuhan Negara Islam dengan segera bertindak untuk memeriksa kekejaman Israel yang sombong takbur mendahului carta jenayah dalam merobohkan masjid dan merampas tanah Palestin.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : ameen