
Selasa , 17-04-2012 – Pada hari Khamis dan Jumaat di the West Bank, kumpulan-kumpulan peneroka-peneroka haram Israel yang bersenjata telah menyerang warga Palestin dan harta mereka. Di utara Tebing Barat pada hari Khamis, peneroka-peneroka bersenjata Israel menyerang tiga orang petani Palestin, di selatan Tebing Barat Jumaat, sekumpulan peneroka-peneroka memusnahkan ladang zaitun Palestin dengan menebang kesemua pokok-pokok mereka.
Insiden pada hari Khamis berlaku di kampung Yanun dekat Nablus, di mana para petani Palestin bekerja di tanah mereka apabila beberapa peneroka-peneroka haram Israel sampai ke atas tanah itu dan menyerang mereka. Seorang peneroka-peneroka terlibat dalam serangan itudikenal pasti sebagai Matan Fogel, saudara lelaki kepada lelaki Israel yang telah dibunuh bersama d keluarganya dalam peerbicaraan Itamarta tahun lepas. Warga Palestin yang dipersalahkan dalam hal ini.
Fogel dan peneroka-peneroka haram yang lain memanggil tentera Israel untuk membantu mereka dalam menyerang para petani Palestin. Bila tentera tiba, askar-askar menembak gas pemedih mata ke arah warga Palestin dan melarikan lima pekebun Palestin, menurut sumber tempatan.
sumber : IMEMC News
penterjemah : nasir bravo