
Rabu, 08-04-2015 – Kempen Eropah al – Wafa menggesa pihak-pihak bersenjata di kem Yarmouk yang menempatkan pelarian Palestin di Syria bertindak serta-merta untuk menyelamatkan nyawa orang awam dengan menghentikan pertempuran yang berlaku di dalam kem yang berada dalam kepungan selama 637 hari berturut-turut.
Dalam satu kenyataan akhbar pada petang Sabtu, kempen ini menggesa gencatan senjata kemanusiaan segera di kem Yarmouk. Ini merupakan amaran kemungkinan berlaku bencana kemanusiaan.
Gencatan senjata itu bertujuan memindahkan penduduk awam ke lokasi yang lebih selamat. Penduduk yang cedera dikeluarkan dari pengeboman teruk yang mensasarkan kem tersebut. Mereka turut diberi rawatan yang bersesuaian, menurut kenyataan tersebut.
sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : nor syuhada