Categories
Berita Semasa

Hamas galak operasi tembusi kawalan keselamatan Israel.

Rabu, 02-09-2015 – Pertubuhan Gerakan Hamas, mengeluarkan kenyataan pada petang Rabu kelmarin, seorang penduduk warga Palestin dengan menggelarnya sebagai ‘wira yang berjaya melepasi’ kawalan keselamatan dan mencederakan seorang anggota tentera rejim Israel di Kota Baitulmuqaddis yang dijajah Israel itu.

Jurucakap Hamas, Sani Abu Zuhri semasa memberi ulasan ringkas berkaitan kejadian tersebut berkata, ” Operasi melepasi kawalan keselamatan itu adalah sebagai satu tindak balas ke atas rancangan penganut Yahudi yang ingin menjadikan Masjid Al Aqsa milik mutlak mereka dan juga perbuatan jenayah yang semakin berleluasa dilakukan oleh mereka di kota suci yang dijajah Israel itu. ”

Anggota tentera rejim Israel tersebut, cedera ditikam oleh seorang warga Palestin dekat pintu Damascus, Kota Baitulmuqaddis pada pagi Rabu kelmarin. Suspek telah ditahan, bagaimana pun identitinya masih belum dikenalpasti lagi.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : zainudin mhd ali