Categories
Berita Semasa

Kementerian Dalam Negeri Bebaskan 45 Orang Tahanan

Jumaat , 05-03-2021 – Kementerian Dalam Negeri dan Keamanan Palestin di Gaza pagi Khamis lalu membebaskan 45 tahanan keselamatan dalam rangka menyusun kedudukan dalam negeri untuk penyelenggaraan pilihan raya umum.

Dalam keterangannya, Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza menyatakan, “Badan pengadilan militan dan keselamatan khusus mengkaji kes sejumlah tahanan berkaitan kes keselamatan yang menganggu kepentingan faksi perjuangan Palestin.

Kes 45 tahanan keselamatan itu ditutup dan mereka dibebaskan pagi ini.

Kementerian Dalam Negeri menyebutkan, semua isu ditangani secara aman dan tidak ada hubungan dengan aktiviti politik, kepartaian atau ekspresi pendapat.

Kementerian berjanji akan menjalan kewajibannya menjaga situasi stabil keamanan di Semenanjung Gaza dan menjaga barisan dalam negeri dan kekuatan perjuangan di Palestin.

Tindakan ini dilakukan sebagai ungkapan kehendak Hamas dan peringkat pemerintah di Gaza untuk menyiapkan keadaan positif bagi persiapan pilihan raya dan sebagai kesinambungan dialog Kaherah pada Februari lalu.

Dalam konteks yang sama, Hamas mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada kementerian Dalam Negeri di Gaza yang membebaskan 45 tahanan berkaitan kes keselamatan.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman