Pasukan Israel Serang Jemaah Solat di Pintu Gerbang Asbat Di al-Quds

Jumaat,07-05-2021 – Pada Isnin (3/5/2021) malam, pasukan penjajah Israel menyerang sejumlah jamaah yang ingin menunaikan solat berdekatan pintu Asbat di al-Quds yang diduduki penjajah Israel.

Para saksi melaporkan bahawa pasukan penjajah Israel menahan sejumlah jamaah dan diperiksa ketika mereka masuk untuk melaksanakan solat melalui pintu Asbat menuju Masjid al-Aqsha yang menyebabkan pertembungan antara jamaah dengan pasukan penjajah Israel.

Keadaaan ini terjadi dalam suasana serangan Zionis yang sedang berlangsung terhadap warga Palestin di al-Quds yang meningkat frekuensinya sejak awal bulan Ramadhan.

Perhimpunan “Eropah untuk al-Quds” (Europeans for al-Quds) sebelumnya melaporkan bahawa otoriti penjajah Israel telah meningkatkan serangan mereka di kota al-Quds sepanjang bulan April 2021, ketika mereka berusaha untuk memaksakan fakta baru di daerah Gerbang al-Amud yang mengarah ke Kota Tua dan Masjid Al-Aqsha.

Laporan ini menunjukkan bahawa pasukan penjajah Israel melakukan 1080 pelanggaran yang mencakupi 14 jenis pelanggaran hak asasi manusia. Pelanggaran yang paling tinggi adalah penangkapan (23,1%) disusuli serangan yang mengakibatkan kecerderaan (18,2%), pemukulan (16,7%) serta penyerbuan dan pelanggaran (15,6%).

Laporan ini memantau ada 71 kes tembakan dan serangan terus oleh tentera Israel di perkampungan al-Quds.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman