Dr. Ikrima Sabri Disoalsiasat Di Penjara Zionis

Rabu, 13-10-2021 – Khatib Masjid Al-Aqsa, Dr. Ikrima Sabri kini sedang disoalsiasat di penjara Zionis Maskobiya setelah menerima panggilan dan digeledah rumahnya oleh pihak keselamatan Israel.

Peguam Palestin, Khaled Zabarka mengatakan kepada Pusat Informasi Palestina bahawa Sheikh Ikrima Shabri sedang disoalsiasat di penjara Al-Maskobiya Zionis kerana pernyataan dan pertemuan media di mana beliau mendokong dan membela Masjid Al-Aqsa.

Zabarka mengungkapkan keprihatinannya terhadap nyawa Syekh Shabri (84 tahun). Ada ancaman nyata terhadap Syekh kerana serangan berulang kali dan panggilan yang diterimanya dari Israel.

Sementara itu, polis penjajah Israel kembali mengirimkan surat panggilan kepada pemuda Radwan Amr, beberapa hari setelah beliau mengundur diri sebagai pengarah jabatan manuskrip di Masjid Al-Aqsa, kerana didakwa menyalahgunakan wakaf dalam memberikan perlindungan kepada Masjid Aqsha.

Kota Al-Quds dan penjaga masjid Al-Aqsa khususnya menjadi sasaran operasi pencerobohan dan penangkapanZZionis yang terus menerus dan tetap kerana pertahanan dan perlindungan mereka terhadap Al-Aqsha sebagai cara sistematik Israel dalam mengendalikan Al-Quds dan penjaga masjid.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman