Categories
Berita Semasa

Abu Marzouk mengalu-alukan penurunan tahap kedutaan Israel di Afrika Selatan

Isnin, 13-03-2023 – Ahli biro politik Hamas, Mousa Abu Marzouk mengalu-alukan resolusi parlimen Afrika Selatan untuk menurunkan tahap kedutaan Israel di negara itu, berikutan jenayah berterusannya terhadap rakyat Palestin.

“Resolusi itu menggambarkan kemuliaan negara Afrika itu, yang telah lama menderita di bawah rejim apartheid yang mana rakyatnya merupakan orang yang paling mengetahui dan sedar tentang reality rakyat Palestin yang menderita di bawah rejim apartheid zionis,” Abu Marzouk berkata dalam kenyataan akhbar pada Rabu.

Pegawai Hamas itu turut menyatakan ucapan terima kasih Gerakan itu terhadap parlimen Afrika Selatan, kerajaan dan parti-parti politik kerana pendirian menyokong kemaslahatan Palestin.

sumber : https://english.palinfo.com
penterjemah : Nor idawati