Rejim Zionis meletupkan rumah tahanan Muhammad Al-Zalbani

Rabu, 15-11-2023 – Rejim Penjajah Israel (IOF) meletupkan rumah tahanan Muhammad Al-Zalbani di Kem Pelarian Shuafat di Baitulmaqdis pada pagi Rabu. IOF menuduh pemuda itu menikam seorang askar Israel pada Februari 2023.

Tentera IOF menyerbu kem Shuafat dan mengenakan sekatan di sekeliling rumah tahanan Muhammad Al-Zalbani sebelum merobohkannya. Mereka menanam bahan letupan di dalam rumah sebelum meletupkannya.

Sebilangan besar askar IOF mengepung kem Shuafat dari semua arah, ketika penembak tepat mengambil kedudukan di atas bumbung rumah, menembak ke arah pemuda di kem. Pertempuran ganas meletus di kem berikutan pencerobohan IOF. Konfrontasi semakin sengit antara pemuda dan askar IOF semasa mereka berundur dari kem berikutan perobohan rumah Al-Zalbani.

Konfrontasi semakin sengit antara pemuda dan askar IOF semasa mereka berundur dari kem berikutan perobohan rumah Al-Zalbani.

Pencerobohan IOF ke dalam kem itu berlaku serentak dengan keluarnya pelajar dari sekolah mereka. Lorong-lorong kem itu menyaksikan pemeriksaan oleh askar wanita, yang menyebabkan pelajar perempuan digeledah secara provokatif dan memalukan.

Tentera IOF juga menyerang seorang wanita dan anak perempuannya semasa pencerobohan ke dalam kem. Klip video yang tersebar menunjukkan ketakutan gadis itu ketika dia berpaut pada ibunya kerana takut dengan tingkah laku ganas tentera.

Semasa pencerobohan, tentera penjajah mengoyakkan gambar syuhada dan cuba memadamkan imej mereka.

Pada Februari 2023, Muhammad Al-Zalbani menikam seorang pegawai Israel di dalam bas di pusat pemeriksaan pintu masuk kem pelarian Shuafat di Jerusalem yang dijajah, mencetuskan kekeliruan. Beberapa saat kemudian, seorang pengawal keselamatan Israel tersilap melepaskan tembakan ke arah pegawai itu dan membunuhnya.

IOF melaksanakan dasar merobohkan rumah pejuang penentang sebagai sebahagian daripada “dasar hukuman kolektif,” yang terbukti tidak berkesan dalam menghentikan operasi penentangan di Tebing Barat.

sumber : https://english.palinfo.com diterjemah oleh Suwaibah