Abdul-Rahman Mar’iee, tahanan ke-5 meninggal dunia di penjara Zionis.

Khamis, 16-11-2023 – Palestenian Commission of Detainees’ and Ex-Detainees’ Affairs atau Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan dan Bekas Tahanan Palestin berkata Selasa bahawa seorang tahanan Palestin yang disahkan meninggal dunia semalam di penjara Megiddo, Israel, adalah Abdul-Rahman Mar’iee, 33 tahun, seorang penduduk pekan Qarawat Bani Hassan berdekatan dengan bandar Salfit, di Tebing Barat.

Menurut Suruhanjaya itu, Mar’iee telah diculik pada 25 Februari, 2023 dan telah ditahan tanpa dibacarakan atau penghukuman. Beliau telah berkahwin dan mempunyai empat orang anak.

“Syuhada Mar’iee telah terdedah kepada pembunuhan terancang. Pihak lawan bukan sahaja membunuh beliau, tetap juga berkeras tidak ingin memberitahu siapa beliau semalam. Menurut peguam, pihak lawan akan melaksanakan autopsy terhadap jasad beliau,” tambah Suruhanjaya lagi.

Dalam kenyataan pada Isnin, perkhidmatan penjara Israel memaklumkan bahawa tahanan yang tidak diberitahu namanya, berumur 33 tahun yang berasal dari Tebing Barat, meninggal dunia selepas kesihatannya terjejas.

sumber : https://english.palinfo.com diterjemah oleh Aida