Genosid Israel Yang Disokong Amerika Memasuki Hari Ke-123

Khamis, 8-2-2024 – Gerakan genosid Israel ke atas penduduk Semenanjung Gaza yang disokong pihak Amerika telah memasuki hari ke-123 pada hari Selasa. Serangan udara dan artileri besar-besaran terus melanda kawasan kejiranan, rumah dan pusat perlindungan serta membunuh lebih ramai orang awam, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita.

Wartawan Pusat Maklumat Palestin (PIC) berkata bahawa rejim Zionis terus menyerang pelbagai kawasan di Gaza, terutamanya Khan Yunis, membunuh dan mencederakan berpuluh-puluh penduduk.

Menurut sumber media, seorang pemuda maut terkena tembakan penembak tepat di pintu masuk utara Hospital Nasser. Beberapa jam sebelum itu,seorang awam turut ditembak mati di kawasan yang sama.

Tentera Israel mengebom sebuah kereta di kejiranan Khirbet al-Adas di Rafah, selatan Gaza, yang membunuh enam anggota polis.

10 lagi rakyat terbunuh dan yang lain cedera parah apabila sebuah pesawat pejuang Israel mengebom sebuah rumah milik keluarga ash-Shanti di kawasan Shasha’ah di timur kem pelarian Jabalia, utara Gaza.

Tentera Israel juga menyerang dua sekolah (Hayat dan Hannawi) yang digunakan oleh keluarga yang dipindahkan sebagai pusat perlindungan di Khan Yunis, membunuh 15 orang awam dan mencederakan ramai yang lain.

Seorang lagi orang awam syahid dan beberapa lagi cedera apabila tentera Israel mengebom kawasan al-Barazil berhampiran sempadan Mesir di Rafah.

Sumber perubatan juga melaporkan bahawa tiga orang syahid telah dipindahkan pada waktu pagi ke Hospital Gaza Eropah di Khan Yunis.

Korban lain dilaporkan di beberapa kawasan berbeza di Gaza berikutan serangan udara, artileri dan tembakan Israel malam tadi dan hari ini.

sumber : https://english.palinfo.com diterjemah oleh Ezatul