Siasatan mendedahkan mati syahid tahanan dari Gaza di kem Sde Timan

Selasa, 04-06-2024 – Akhbar Ibrani Haaretz mendedahkan pada Selasa lepas dua tahanan syahid di Semenanjung Gaza yang ditahan di kem Sde Timan, akibat penyeksaan dan pukulan oleh tentera penduduk.

Akhbar itu berkata dalam siasatan bahawa dua penduduk Gaza telah mati syahid akibat dipukul teruk mereka telah dikenakan oleh tentera, dan bukan kerana keadaan jalan yang kasar semasa pemindahan mereka, seperti yang didakwa oleh anggota pasukan pendudukan yang menangkap mereka.

Akhbar itu menegaskan bahawa kedua-dua syahid itu, dibawa keluar hidup-hidup, dan diikat dengan pita di dalam trak yang mengangkut mereka dari Khan Yunis ke pusat tahanan berhampiran Beersheba, dan ditemui mati pada akhir perjalanan.

Beliau menegaskan bahawa bukti yang dikumpulkan bercanggah dengan dakwaan tentera mengenai kerosakan yang disebabkan oleh jalan raya, dan tanda-tanda pukulan muncul di beberapa tempat di badan mereka, dan menurut bukti, salah seorang daripada mereka mengalami pukulan ke kepala.

Beliau mengesahkan bahawa 35 lagi syahid sedang disiasat mengenai keadaan mati syahid mereka di dalam penjara rahsia, di mana banyak laporan telah mendedahkan bahawa rakyat Palestin telah menjalani rawatan kejam dan penyeksaan yang teruk.

Akhbar itu berkata siasatan sedang dijalankan ke atas syahid rakyat Palestin yang lain, akibat kecuaian atau kekurangan rawatan perubatan, dan kematian akibat penyakit dan jangkitan yang berlaku di dalam kem tahanan itu.

Kem Sde Timan adalah pangkalan tentera dan telah ditukar menjadi penjara, menempatkan kebanyakan tahanan di Semenanjung Gaza, sehingga keputusan dibuat sama ada untuk meneruskan prosiding terhadap mereka dan memindahkan mereka ke Pihak Berkuasa Penjara.

Kira-kira 2,000 rakyat Palestin telah dipindahkan ke penjara lain dan ditahan di bawah perintah tahanan kekal.

sumber : https://palinfo.com/ diterjemah oleh Juhari Sham Jusoh