
Rabu, 02/07/2025 – Dalam tempoh 24 jam yang lalu, hospital di Semenanjung Gaza menerima 86 syahid dalam serangan baru Zionis, bersama dengan dua orang lain yang syahid dilaporkan hilang dalam serangan sebelumnya.
Menurut kementerian kesihatan Gaza pada Ahad, 365 rakyat turut cedera berikutan serangan Israel dalam beberapa jam lalu.
Sehubungan itu, seramai 6,175 orang terbunuh dan 21,378 lagi cedera sejak tentera Zionis menyambung semula genosid ke atas Gaza pada 18 Mac 2025.
Kematian baharu itu meningkatkan angka kematian akibat perang genosid Zionis ke atas Gaza, yang bermula pada 7 Oktober 2023, kepada 56,500 syahid, kata kementerian kesihatan.
Kementerian menambah bahawa jumlah keseluruhan yang cedera juga meningkat kepada 133,419 orang.
Sekurang-kurangnya 18 pencari bantuan terbunuh dan lebih 41 cedera akibat tembakan Israel hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan orang terbunuh sejak Mei lalu di pusat pengedaran bantuan AS-Israel kepada 583, dengan 4,186 yang lain cedera.
Penterjemah : Ameen