Abbas janji menentang perintah pengusiran

Khamis, 22/04/2010 – Presiden Palestin Mahmoud Abbas bersumpah untuk menentang perintah tentera Israel yang mengusir rakyat Palestin yang tinggal di Tebing Barat yang dijajah oleh Israel dengan apa jua cara sekalipun.

“Israel tidak mempunyai hak untuk mengusir rakyat Palestin, dan pihak berkuasa Palestin tidak akan membiarkan perkara itu dan akan menghadapinya dengan pelbagai cara,” katanya.

Israel tidak boleh mendakwa bahawa penduduk Tebing Barat tidak mempunyai kad pengenalan, dan menambah bahawa semua orang Palestin di Gaza dan Tebing Barat mempunyai kad pengenalan, kata Abbas selepas pertemuan dengan Presiden Mesir Hosni Mubarak di Hotel Laut Merah Sharm Al-Sheikh.

“Kita harus mempunyai banyak pilihan. Kami akan menggunakan segala cara diplomatik dan politik dengan masyarakat antarabangsa dan kuartet, terutamanya dengan Amerika Syarikat. Jika semua pilihan gagal, tentu saja satu-satunya pilihan kita kemudian adalah untuk menggunakan Majlis Keselamatan dan masyarakat antarabangsa, “kata Abbas.

Kumpulan Arab yang berpangkalan di Kaherah meminta rakyat Palestin agar ingkar arahan ketenteraan Israel tersebut. Sebanyak 22 ahli Liga Arab berjanji memberikan sokongan penuh terhadap langkah-langkah Palestin di wilayah-wilayah yang diduduki Israel untuk melawan keputusan ini, sementara mendesak rakyat Palestin untuk menolak perintah pengusiran tersebut.

Israel menolak ianya melakukan pengusiran sebaliknya perintah tersebut hanyalah untuk orang yang tinggal secara haram di Tebing Barat.

Seorang pakar PBB terakhir mengecam perintah tentera Israel tersebut, mengatakan bahawa mereka mungkin melanggar perjanjian antarabangsa.

Richard Falk, wakil pelapor PBB tentang hak asasi manusia di wilayah Palestin, mengkritik perintah tentera Israel, mengatakan bahawa mereka mungkin melanggar perjanjian antarabangsa. Namun, perintah pengusiran dikuatkuasakan Israel minggu lalu.

sumber : The Palestine Telegraph
penterjemah :  ameen