Categories
Berita Semasa

Tentera Rejim Zionis membuat soal-siasat terhadap pegawai HAMAS di Yabad

Rabu, 03/11/2010 – Seorang Pegawai Perisikan senior menemani Tentera Penjajah Israel (IOF) yang menyerbu dua buah rumah milik tokoh HAMAS di Kampung Yabad, Daerah Jenin, dan melakukan soal-siasat di dua buah rumah itu.

Sumber HAMAS di kampung itu memberitahu Pusat Info Palestin (PIC) bahawa tentera itu mengelilingu rumah Syeikh Ezeddin Amarne, 48 dan menyoalnya dalam rumahnya selama dua jam.

Amarne, yang buta, telah dipenjarakan beberapa tahun di penjara dimiliki Israel.

Sumber itu juga menyatakan pasukan yang sama juga memecah masuk rumah Syeikh Adnan Hamarshe, 46, dan menyoal siasatnya. Hamarshe merupakan tahanan yang berkhidmat dalam pentadbiran paling tua, sebelum dia dibebaskan.

Sumbar itu menambah bahawa pasukan itu memberi mesej berbaur ancaman kepada dua orang iu dan mengarah mereka menyampaikan ancaman itu kepada pemimpin HAMAS. Kedua mereka menolak dan mangatakan bahawa mereka bukan pihak yang mengambilberat hal itu.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : redz