Categories
Berita Semasa

Statistik: Israel menahan 300 warga Palestin termasuk 30 orang berusia bawah umur pada Januari

Jumaat , 18/02/2011 – Statistik yang dikeluarkan pada Ahad oleh Kementerian Hal-Ehwal Penjara mendedahkan penahanan Israel terhadap 300 warga Palestin pada Januari sewaktu kempen di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis.

Penahanan tersebut melibatkan 30 berusia di bawah umur dan dua wakil rakyat Palestin iaitu, Omar Abdul-Raziq dan Mohammed Jamal al-Natshe. Tentera rejim Israel menahan 9 nelayan yang bekerja di perairan Gaza dalam kejadian berasingan pada bulan yang sama, laporan itu menambah.

Laporan tersebut turut merekodkan 90 arahan mahkamah agar memanjangkan tempoh penahanan lebih daripada 90 lelaki Palestin yang ditahan tanpa dakwaan atau perbicaraan dan juga menempatkan mereka yang bekerja tanpa permit.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : idawati

One reply on “Statistik: Israel menahan 300 warga Palestin termasuk 30 orang berusia bawah umur pada Januari”

Comments are closed.