Categories
Berita Semasa

Haneyya Menyeru Tamatkan Penahanan Politik, Kempen Media

Khamis , 05/05/2011 – Perdana Menteri Palestin, Ismail Haneyya menyeru penutupan kes penahanan politik, memberhenti semua kempen media dan memperkenal budaya harmoni dalam kalangan penduduk Palestin.

Haneyya dalam pertemuannya dengan ketua editor akhbar dan pengarah TV satelit pada Isnin berkata bahawa kerajaannya bersedia untuk berkerjasama kepada perjanjian penyatuan dan segala syarat-syaratnya.

Dia menambah bahawa kerajaan akan datang hanya akan menyediakan pilihanraya presiden dan parlimen, dan bekerja untuk membina semula kawasan GAza yang telah dibom dan membuka semula Gaza yang disekat.

Perdana menteri itu menegaskan bahawa persetujuan penyatuan itu bukan jalan akhir, tapi satu pentas baru yang menunjukkan usaha dan kepercayaan untuk mendapatkan aspirasi aspirasi penduduk Palestin.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : redz