Categories
Berita Semasa

Mesir mengesahkan pertukaran tawanan fasa kedua oleh Israel.

Selasa, 25/10/2011 – Timbalan Ketua Biro Politik ,Hamas, , Dr. Mousa Abu Marzouq, memberitahu Hamas menggabungkan Palestinian Information Center yang Mesir menyediakan penerima geran kepada pergerakan itu mengenai perjanjian-perjanjian Israel kepada melaksanakan fasa 2 perjanjian pertukaran banduan. Dia menambah bahawa Khaled Mashal, ketua Biro Politik Hamas, menangguhkan lawatan beliau ke Amman disebabkan isu logistik.

Abu Marzouq memberitahu yang sembilan orang tahanan wanita yang masih kekal dipenjarakan oleh Israel akan dikeluarkan dalam fasa kedua perjanjian pertukaran banduan, Mesir turut mengesahkan isu itu.

“Perjanjian pertukaran banduan dengan jelas menyatakan yang semua wanita-wanita tahanan, diadakan oleh Israel, akan dikeluarkan, Israel menyerahkan satu senarai yang mengandungi nama-nama 27 orang tahanan wanita”, Abu Marzouq berkata, “Selepas menyemak senarai, kita mendapati bahawa Israel membebaskan sembilan orang tahanan yang lebih ramai wanita , dan mendakwa yang sembilan itu telah ditahan selepas perbincangan penukaran mula”.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : nasir bravo