Categories
Berita Semasa

Palestin hilang 92% daripada tanah sejarah mereka

Rabu, 05/06/2013 – Pusat Penyelidikan Tanah Palestin berkata rakyat Palestin telah kehilangan 92% daripada tanah warisan mereka sejak penjajahan British pada tahun 1917.

Laporan Pusat Penyelidikan Tanah (LRD) mengenai pelanggaran Israel terhadap hak rakyat Palestin 2012 telah dikeluarkan Ahad lalu semasa sidang akhbar di Ramallah.

Jamal al-Omla, pengarah pusat itu menyatakan tahun 2012 telah menyaksikan peningkatan dalam pembinaan dan perluasan penempatan Israel dengan mengorbankan tanah dan rumah Palestin.

Dalampersidangan itu, al-Omla mengesahkannya melalui peta dan carta kawasan Palestin yang menurun kepada 8% daripada keseluruhan wilayah warisan Palestin (27,000 km persegi) sejak penjajahan British dan berturutan pula ke kerajaan Israel sehingga kini.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : hijjaz