Kelompok Zionis Dalam Jumlah Besar Ceroboh Perkarangan Al-Aqsa

Rabu, 15-09-2021 – Kelompok Zionis dalam jumlah besar menceroboh masuk dataran Masjidil Aqsa, Isnin(13/9) pagi. Mereka dikawal ketat pasukan polis Israel.

Laman sesawang Al-Qashtal yang khusus menyiarkan berita Al-Quds menyebutkan kelompok Yahudi dalam jumlah besar menceroboh masuk dataran Masjidil Aqsa, secara berkelompok sejak Isnin pagi.

Mereka tmemasuki perkarangan masid Al Aqsa melalui pintu gerbang Maghoribah, iaitu salah satu pintu masuk Al-Aqsa yang berada di tembok barat masjid.

Kelompok Yahudi berjalan mengelilingi perkarangan Al-Aqsa sambil mendengarkan penjelasan Taurat berkaitan kuil mitos oleh pendeta yahudi.

Pihak polisi Israel mengizinkan kelompok penduduk Yahudi untuk memasuki Al-Aqsa dalam dua waktu iaitu pagi dan siang selama beberapa jam.

Masjidil Aqsa menjadi sasaran pencerobohan Israel secara berterusan sama ada oleh penduduk Yahudi mahupun pihak polis Israel. Mereka menghambat kaum muslimin daripada memakmurkannya dan mengenakan prosedur ketat kepada kaum Muslimin yang hendak memasuki Masjidil Al Aqsa.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman