Hamas: Tidak ada kebenaran kepada apa yang diterbitkan oleh Al-Arabiya mengenai penerimaan tawaran gencatan senjata lanjutan di Gaza.

Jumaat, 15-03-2024 – Hamas menafikan – pada waktu subuh Rabu – berita yang diterbitkan oleh saluran Al-Arabiya mengenai pergerakan itu menerima tawaran antarabangsa untuk gencatan senjata lanjutan di Gaza, dan kepulangan pelarian secara beransur-ansur, atau delegasi pergi ke Kaherah untuk membincangkan butirannya.

Hamas berkata dalam satu kenyataan akhbar: Tidak ada kebenaran kepada berita yang diterbitkan oleh saluran Al-Arabiya yang dikaitkan dengan sumber kanan Hamas mengenai penerimaan pergerakan itu, berkaitan tawaran antarabangsa untuk gencatan senjata lanjutan di Gaza, dan kepulangan pelarian secara beransur-ansur, atau delegasi pergi ke Kaherah untuk membincangkan butirannya.

Beliau menggesa media supaya bersikap tepat dan berwibawa dalam melaporkan berita, dan tidak memanipulasi perasaan rakyat kita, yang tertakluk kepada pencerobohan Zionis dan perang penghapusan Nazi.

Dalam ucapannya dua hari lalu, Ismail Haniyeh, ketua biro politik pergerakan itu, menekankan lima prinsip untuk mencapai persetujuan menyeluruh untuk menghentikan perang: gencatan senjata menyeluruh, pengunduran sepenuhnya tentera pendudukan dari semua wilayah Semenanjung Gaza, kepulangan penuh dan tanpa syarat pelarian, menjamin isu-isu kemanusiaan, termasuk bantuan, perlindungan, pembinaan semula, menamatkan pengepungan, dan mencapai kesepakatan mulia di mana tahanan akan ditukar.

sumber : https://palinfo.com/ diterjemah oleh Juhari Sham Jusoh