Categories
Berita Semasa

UNHRC menggesa pembebasan segera Dr. Hussam Abu Safiya

Isnin, 13/07/2026 – Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) pada Isnin menggesa Israel supaya segera membebaskan Dr. Hussam Abu Safiya, pengarah Hospital Kamal Adwan di utara Gaza, sambil menyifatkan penahanannya sebagai “sewenang-wenangnya”.

Dalam satu kenyataan, UNHRC berkata penahanan Dr. Abu Safiya oleh Israel melanggar beberapa peruntukan dalam Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat serta satu lagi perjanjian utama antarabangsa berkaitan hak asasi manusia.

UNHRC turut menyuarakan kebimbangan bahawa Israel mungkin sedang mengamalkan penahanan sewenang-wenangnya secara meluas dan sistematik.

Pada Sabtu lalu, pertubuhan Physicians for Human Rights memberi amaran bahawa keadaan kesihatan Dr. Abu Safiya telah merosot dengan ketara selepas beliau dipindahkan ke sayap Rakevet di Penjara Nitzan, yang terletak di bandar Ramla.

Penterjemah : Norshuhada Samudin